Casuta de turta dulce

Author: Ana // Category:

 
 

Ingrediente turta dulce:
220 gr/ 1 cup unt
200 gr./1 cup zahar maro( light)
250 ml melasa /1 cup molasses ( eu am folosit miere)
1 ou mare
1 lingurita de sare
1 lingura de ghimbir
1 lingurita de bicarbonat
1 lingurita de scortisoara
1 lingurita praf de cuisoare
840 gr faina

bomboane mici colorate
 

Royal icing
2 albuse
5oo gr zahar praf

Intr-un castron se bate cu mixerul albusele punand tot cate o lingura dezahar . Royal icingul are doua faze - moale si tare. Daca opriti mixerul si puneti o lingura de lemn in crema si o scoateti afara iar virful care ramane in urma se inclina atunci consistenta este moale si asta este consistenta bune ptr casuta de turta dulce. Daca vreti sa folositi royal icing pentru flori de zahar ( care se usuca si raman ani de zile fara sa se strice) atunci trebuie sa mai bateti inca ceva mai mult zaharul cu citeva linguri de zahar in plus. Proba se ia to0t cu lingura de lemn care daca se scoate si varful format ramane drept atunci este bun ptr flori.


Procedeu:
Se bate untul cu zaharul , intr-un castron mai mare, cu mixerul la viteza mijlocie pana devine moale si pufos.

Se adauga apoi melasa ( sau mierea) si se bate mai departe pana este bine amestecat, apoi se adauga oul, amestecand mereu, si avand grija sa mai curatam peretii vasului din cand in cand.

Urmeaza sa adaugam apoi ,sarea, bicarbonatul,scortisoara, cuisoarele, amestecand mereu. Apoi se pune jumatate din cantitatea de faina, avand mixerul la viteza mica. Treptat adaugam si restul de faina pana se formeaza un aluat tare vartos. Se foloseste mixerul ( daca este din cel cu putere maimare). Daca mixerul este mai slab atunci se amesteca cu lingura de lemn ( e totusi de preferat mixerul) . Aluatul obtinut se imaprte in doua sau trei , se inveleste in folie de plastic si se pune la frigider pana se intareste bine( eu l-am lasat peste noapte) .



Se deseneaza pe un carton conturul unei case( o parte laterala, un aparte acoperis, si o parte fata cladirii) dupa care se taie. Dimensiunile pot sa fie de exemplu pentru fata casutei de 16 cm la baza , ianltimea pana la acoperis de 8,5 cm si linia oblica pe care se va sprijini acoperisul sa fie de 10,5 cm. Peretele lateral sa fie de 14 cm la baza si 8,5 cm inaltime, iar acoperisul va putea fii 17,5 cm pe 13 cm..

 




Se incalzeste cuptorul la temperatura medie. Am pus pe masa hartie de copt si am intins prima parte de aluta si asa am pus-o in tava. Aluatul se intinde de 0,5 cm grosime, el mai creste putin la copt. Cand se face tiparul casutei se va avea in vedere cite bucati se pot decupa dintr-o tava, ptr ca aveti nevoie de 6 buc in total , cate 2 din fiecare tipar. Se coace aluatul ( biscuitii) cam 8 minute ,sau pana cand nu ramane urma in aluat daca atingeti cu degetul, se scoate tava din cuptor si imediat se aplica din nou tiparul peste aluatul copt pe jumate. Se taie marginea lasata ( se va face forma de geamuri daca doriti sa o decupati ) si se pune tava inapoi in cuptor pentru inca 5-8 minute.

 

Se scoate tava , se iau biscuitii cu ajutorul unui cutit si se pun pe un gratar la racit. Se repeta procedura cu restul de aluat pana aveti toate 6 partile coapte. Daca mai ramane aluat ( cea ce nu cred) se pot face biscuiti mai mici derontait la tv langa o cescuta cu ceai. . Daca se intimpla ca biscuitii ptr casuta sa nu fie copti destul , atunci se acopera cu o hartie si se mai tin la cuptor la foc mic de tot pentru inca 20 de minute.

A doua zi am inceput construirea casei. Peretii si tavanul se lipesc cu royal icing. Si ornati dupa imaginatie.



 
 
 
 



3 Responses to "Casuta de turta dulce"

Carmen Tobias Says :
25 decembrie 2009 la 17:20

Ce draguta ti-a iesit casuta,si eu am facut una in urma cu vreo 3 ani,ar fii timpul sa mai fac,nu?:)
Sarbatori fericite tie si familiei tale!

Ana Says :
25 decembrie 2009 la 17:57

Multumesc! Craciun Fericit!

lauralaurentiu Says :
28 decembrie 2009 la 16:43

Foarte frumoasa casuta, iar sania mosului e de-a dreptul impresionanta! Eu, una, ma prind sa |NU mai fac asa ceva in veci! =))

Trimiteți un comentariu