Cozonac cu mac / cacao

Author: Ana // Category:

 

Ingrediente

1 kg faina,
700 ml lapte,
10 linguri ulei,
3 oua,
250 g zahar,
50 g drojdie,
3 pliculete zahar vanilat,
coaja de la o lamaie,
un varf de cutit sare,
Pentru umplutura:
200 g zahar,
5 linguri apa fierbinte,
3 linguri cacao,
200 g nuca macinata,

Mod de preparare

Drojdia se dizolva in putin lapte caldut cu o lingurita de zahar. 

Se adauga 2 lingurite de  faina si o lingurita de sare si se lasa la crescut. Laptele se pune la fiert impreuna cu zaharul, coaja de lamaie, zaharul vanilat. cand e aproape sa clocoteasca se ia de pe foc . Intre timp se cerne faina intr-un castron si se face o gaura la mijloc si se pun galbenusurile. Se framanta si se incepe sa se toarne lapte si maiaua. Se adauga uleiul incalzit usor si se framanata bine, aproximativ 1ora Cu cat se framanta mai bine cu atat cozonacul o sa fie mai pufos.

Aluatul se acopera apoi cu un prosop de bucatarie si se lasa la crescut, la loc caldut, 1-2 ore. Se verifica daca s-a dublat volumul. In acest timp se prepara compozitia: cacaoa se amesteca cu zaharul si cine vrea cu cele 3 albusuri.. Cand aluatul a crescut se imparte in doua jumatati. 

O parte se intinde cu mainile pe o plansa unsa cu ulei. Jumatate din compozitie se intinde pe toata suprafata si se presara cu jumatate din nuca macinata.
Aluatul intins se imparte in 2, se ruleaza fiecare parte , dupa care se impletesc cele 2 bucati de aluat.

Se pune in tava de cozonac, care a fost unsa si tapetata cu faina. Cantitatea de aluat nu trebuie sa depseasca jumatate din marimea tavii. La fel se procedeaza si cu cealalta jumatate de aluat ramasa. Cozonacul se lasa apoi sa creasca pana se umple forma. Inainte de a fi pus in cuptor se unge cu ou batut. Se coace la foc potrivit 40-45 minute, se verifica cu o scobitoare. Se scoate apoi din forma si se tapeteaza cu zahar vanilat sau zahar pudra. Aluatul se mai poate umple cu rahat , stafide sau mac. 

Daca vreti sa umpleti cu mac , procedati asa:
Dati macul prin masina de facut zahar pudra, si il fierbeti in lapte. Laptele trebuie sa acopere macul. Se lasa sa se fiarba macul pana cand absoarbe tot lapte. Dupa ce s-a fierb macul se pune zahar (eu am pus la 100 gr de mac 3 linguri de zahar) dupa dorinte.



0 Responses to "Cozonac cu mac / cacao"

Trimiteți un comentariu