Cum vopsim ouale de Pasti?

Author: Ana // Category:
Este de neconceput ca ouale rosii sa nu se gaseasca pe masa de Pasti. Fara ele marea sarbatoare crestina aproape ca nu are insemnatate, iar simbolul oualor rosii este strans legat de Patimile lui Iisus.
oua 
de paste01Legenda spune ca Sfanta Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, avea la ea un cos plin cu oua, pe care l-a lasat chiar langa cruce cand a inceput sa-L planga. Se spune ca sangele acestuia a inrosit ouale, iar de atunci s-a pastrat obiceiul vopsirii de oua rosii de Paste. Daca nu ai mai vospit pana acum oua de Pasti trebuie sa sti ca ai la indemana mai multe metode, depinde doar de tine pe care o alegi si care ti se pare mai usoara si mai rapida.

Ouale de Pasti se vopsesc in Vinerea Mare (sau Vinerea Seaca), in aceasta zi nu este voie sa se lucreze prin casa sau sa se gateasca, ci se tine post negru pana la amiaza, dupa care se pot vopsi ouale de Pasti. Acest obicei s-a pastrat mai mult in Ardeal. In Dodrogea si Moldova, ouale se vopsesc in Joia Mare (sau Joia Neagra). In orice zi le-ai vopsit trebuie sa stii cum.

oua 
de paste02Mai intai trebuie sa speli ouale cu apa calduta si sapun. Acest lucru este necesar deoarece coaja oualelor este acoperita de un strat subtire si neuniform de grasimi, care, la vopsire, fac ca oul sa arate patat pentru ca vopseaua de oua nu se prinde uniform.

Dupa ce ai spalat ouale, pune-le la fiert in apa rece cu putina sare si cateva liguri de otet. Atentie, pentru ca ouale sa nu se sparga, acestea trebuie sa fie la temperatura camerei si apa in care se fierb trebuie sa fie rece (de la robinet). Apoi urmeaza instructiunile inscrise pe pachetul de vopsea de oua.
Atentie, nu este bine sa fierbi ouale in vopsea, pentru ca substantele chimice trec prin coaja in interiorul oului si risti sa te imbolnavesti pe tine si pe ceilalti membri ai familiei. In cel mai bun caz, scapi doar cu o alergie.

In nici un caz nu folosi vopsea de oua luata din targuri, ambalata oricum si fara eticheta care se specifice clar cine este producatorul.

oua 
de paste03Cum se da luciu oualelor de Paste?
Pentru ca ouale tale de Paste sa fie stralucitoare, dupa ce sunt vopsite, inmoaie o carpa moale din bumbac in ulei si "lustruieste" ouale.  Uleiul le va face "ochioase"... ca un ou de Paste!
O alta varianta de vopsire este cea cu hartie creponata. Se taie hartia fasii cam de 3-4 cm si apoi se inmoaie in otet. Intre timp se fierb ouale si apoi asa fierbinti se infasoara in hartia creponata. Se lasa sa se usuce dupa care se desface hartia si se ungi ouale cu ulei, untura, etc.
Oua ecologice?
oua 
de paste05Produsele naturale pentru vopsirea oualelor sunt la indemana oricui, asa ca trebuie doar sa le depistezi prin casa si sa te apuci de treaba.
Astfel pentru culoarea galbena folositi morcovi, coaja de portocala sau lamaie, 1 lingura de sofran sau chimen. Pentru culoarea albastra folositi frunze de varza rosie. Pentru culoarea verde folositi frunzele verzi de la legume, ca de exemplu frunze de spanac sau urzici. Pentru culoarea portocalie folositi morcovi sau coaja de ceapa alba. Pentru culoarea rosie folositi sfecla rosie sau coaja de ceapa rosie, dar trebuie fierte 20 de minute.
Puteti sa aplicati si modele naturale pe oua, inainte sa fie introduse in vasul de vopsit, cum ar fi frunze de patrunjel, marar sau frunze de la flori, precum si petalele acestora, dupa care sunt acoperite si legate cu ciorapi de matase, pentru a fixa frunzele pe ou si introduse in vopsea.
Puteti folosi si creion cerat pentru a desena pe oua, desenele ramanand albe dupa vopsire.

oua 
de paste04Obicei cu oua rosii

In Banat, în dimineata zilei de Paste, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana în care sau pus un ou rosu si fire de iarba verde. Masa traditionala se serveste doar dupa ce bucatele au fost tamaiate si include ciolan de porc fiert, oua rosii si friptura de miel.

Tot în Banat, dar si în Muntenia, exista obiceiul ca tinerele fete sa pastreze în casa lumanarea aprinsa în noaptea de Inviere. Lumanarea respectiva este apoi aprinsa pentru cateva momente, atunci cand are loc un eveniment fericit. Cine urmeaza datina, se spune ca are noroc in viata personala si este bine vazut de cei din jur.

Oualele se mai pot infrumuseta si prin lipirea de abtipilduri pe ele.

0 Responses to "Cum vopsim ouale de Pasti?"

Trimiteți un comentariu